Essentiële spa onderhoud: hoe u uw jacuzzi in topconditie houdt

Checklist voor storingen

Veel voorkomende storingen

Wij begrijpen hoe belangrijk uw spa is voor uw ontspanning en welzijn. Toch kan het gebeuren dat uw spa iets doet of niet doet wat niet gewenst is. Hieronder hebben wij enkele veel voorkomende problemen met mogelijke acties voor u op een rijtje gezet.

Het waterpeil in mijn spa zakt te snel

Het kan zijn dat uw spa een lek heeft, maar het kan ook zijn dat uw cover defect is en niet meer goed sluit, waardoor er onnodige verdamping plaats vindt. In dat geval is het verstandig om de cover te vervangen voor een nieuwe cover die beter isoleert en aansluit, zodat ongewenste verdamping wordt voorkomen.

Mijn spa heeft ongewenste schuimvorming

Schuimvorming kan worden veroorzaakt door overtollige organische stoffen in het water. Voeg een antischuimmiddel toe om dit probleem aan te pakken en overweeg om het water te verversen.

De waterstralen in mijn spa zijn te zwak

Als u merkt dat de waterstralen in uw spa te zwak zijn, controleert u dan of de jets volledig opengedraaid zijn, of de water diverter niet in de juiste positie is gedraaid . Reinig ook de filter(s) om eventuele verstoppingen te verwijderen.

Mijn spa heeft een slechte geur

Een slechte geur in uw spa kan worden veroorzaakt door bacteriën in het water. Voer een chloorshock behandeling uit om de bacteriën te doden, reinig de filter(s) en overweeg om het water in het geheel te verversen.

Mijn spa maakt vreemde geluiden

Wanneer uw spa ineens vreemde geluiden produceert, kan het zijn dat er een luchtbel in de leidingen zit. Dit kan een borrelend geluid veroorzaken. Als het geluid aanhoudt, dan is het nodig dat er een monteur langskomt om dit te verhelpen.

Het water van mijn spa is troebel

Wanneer het water van je spa troebel is, kan dat duiden op een probleem met de waterbalans. Meet de pH en chloor-waarde en pas deze aan volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Reinig daarnaast de filter(s) en vervang deze jaarlijks, of indien nodig eerder.

Het display van mijn spa werkt niet of niet goed

Wanneer het display in uw spa niet of niet goed meer werkt, kan dat een aantal oorzaken hebben. Zoals: defect display, geen spanning op de spa, defecte zekering. In de meeste gevallen zal het display vervangen moeten worden.

Mijn spa maakt zeer veel geluid

Een spa maakt gebruik van pompen die na verloop van tijd lawaai kunnen gaan maken. Dit kan duiden op een lager of dat er iets in de pomp zit. Vergelijkbaar met een auto heeft ook een spa onderhoud nodig. Zorg er in ieder geval voor dat de waterkwaliteit goed is, hiermee voorkomt u een hoop onnodige problemen en maakt het onderhouden van uw spa voordeliger. Wij adviseren u gebruik te maken van de AquaFinesse waterbehandelingsproducten. Deze kunt u vinden in onze webshop.

Mijn spa verliest water

U heeft mogelijk te maken met een lek. Een lek opsporen is een lastige zaak en vereist een deskundige aanpak. Door de verscheidenheid van spa’s is bij de ene spa een lek direct zichtbaar, maar zal bij een andere spa het isolatiemateriaal moeten worden verwijderd voordat het lek gevonden kan worden.

Er zijn enkele punten die u zelf kunt bekijken om te bepalen of en waar u een lekkage hebt:

 1. Inspecteer de spa voor zo ver mogelijk:
  • Controleer de spa op zichtbare tekenen van waterverlies, zoals natte plekken in de buurt van de spa, losse tegels of leksporen.
  • Kijk naar de buitenkant van de spa, inclusief de kuip en de omringende behuizing, op eventuele scheuren, gaten of beschadigingen.
 2. Controleer de filter(s) en de pompen:
  • Controleer of de spa-filter en de pompen goed zijn geïnstalleerd en geen lekken vertonen.
  • Let op waterdruppels of natte plekken in de buurt van de pomp en het filtergebied.
 3. Schakel de spa uit:
  • Zet de spa uit en wacht enkele uren tot een dag. Controleer vervolgens het waterniveau om te zien of het is gedaald. Dit kan je helpen bepalen of het waterverlies actief is.
 4. Controleer de afdichtingen:
  • Inspecteer de afdichtingen en pakkingen rondom de jets, leidingen en fittingen. Als je zichtbare scheurtjes, beschadigingen of losse onderdelen ziet, kunnen deze lekken veroorzaken.
 5. Voer een kleurentest uit:
  • Voeg een niet-giftige kleurstof, zoals voedingskleurstof, toe aan het water in de spa. Laat de spa dan enige tijd met rust en kijk of de kleurstof zich concentreert op een specifieke locatie. Dit kan je helpen het lek te lokaliseren.
 6. Inspecteer de afvoer- en overloopsystemen:
  • Controleer of de afvoer- en overloopsystemen goed werken en geen waterverlies veroorzaken.
 7. Controleer de spa-cover:
  • Zorg ervoor dat de spa-cover in goede staat verkeert en goed aansluit. Een beschadigde of slecht passende cover kan waterverlies veroorzaken.

Een lekkage kan soms simpel verholpen worden door koppelingen aan te draaien. Is er echter sprake van bijvoorbeeld vorstschade, dan is er mogelijk een leiding gescheurd. Ook door slecht wateronderhoud is het mogelijk dat lijmverbindigen loslaten of dat keerringen gaan lekken.

Gebruik in ieder geval geen anti-lek middelen, want dit zijn tijdelijke oplossingen en geen blijvende. Er is dus geen standaard antwoord op deze vraag. Wij adviseren uiteraard om bij een vermoeden van een lekkage contact met ons op te nemen, zodat wij dit vakkundig voor u op kunnen lossen.

Mijn spa warmt niet meer op

Als uw spa niet meer verwarmt, zijn er een paar dingen die u zelf kunt nakijken om te bepalen wat er aan de hand is. Heeft u uw spa zojuist gevuld, kan het een luchtbel zijn, Dit kunt u voorkomen door de spa via het filterhuis te vullen? Draait de circulatiepomp nog? Dit kunt u zien als het water in beweging is. Geeft het display een foutcode aan?

Wij zijn u van dienst voor de volgende merken: