Zelfdiagnose tool | Kijk wat u zelf kunt doen bij een probleem met uw spa

De zelfdiagnose tool

Waterkwaliteit problemen

Waterkwaliteitsproblemen in een spa kunnen verschillende kwesties omvatten die van invloed zijn op de helderheid, veiligheid en de algemene kwaliteit van het water. Denk bij waterkwaliteitsproblemen bijvoorbeeld aan troebel water, onaangename geur, irritatie aan ogen of huid, algenbloei, kalkaanslag, overmatige schuimvorming, corrosie of lage desinfectiemiddelconcentratie.

Om waterkwaliteitsproblemen te voorkomen, is het essentieel om regelmatig de waterchemie te testen, de filters schoon te houden, de aanbevolen desinfectiemiddelen te gebruiken en de instructies van de fabrikant op te volgen.

STAP 2

Controleer de waterhardheid

Test de waterhardheid, die wordt beïnvloed door de concentratie van mineralen zoals calcium en magnesium. Te zacht water kan leiden tot corrosie, terwijl te hard water kalkaanslag kan veroorzaken. Maak voor het testen van de waterhardheid gebruik van  waterhardheidteststrips of een druppeltestkit. Kies hierbij een kit die geschikt is voor het meten van calciumhardheid en volg de specifieke instructies die bij de testkit zijn geleverd. Elke kit kan een iets andere procedure hebben, maar veelal komt het op het volgende neer: 

Neem een watermonster
Vul een schone container met water uit de spa. Zorg ervoor dat de container schoon is en geen resten bevat die de testresultaten kunnen beïnvloeden.

Dompel de teststrip of voeg de reagentia toe
Gebruik de teststrip volgens de instructies. Meestal houdt dit in dat je de strip een paar seconden in het water laat dompelen en vervolgens de kleur vergelijkt met een bijgeleverde kleurenschaal. Als je een druppeltestkit gebruikt, voeg dan de vereiste druppels reagens toe aan het water volgens de instructies. Meng het water goed zodat het reagens gelijkmatig verspreid wordt.

Meet de waterhardheid
Lees de waterhardheid af op basis van de kleurverandering op de teststrip of de kleurenschaal bij een druppeltestkit.

Interpreteer de resultaten
De waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in termen van milligram calciumcarbonaat per liter water (mg/L) of delen per miljoen (ppm).
De ideale waterhardheid voor spa’s ligt meestal tussen 150 en 250 ppm.

Neem corrigerende maatregelen indien nodig
Als de waterhardheid te laag is, kun je waterhardheidverhogende producten toevoegen, zoals calciumchloride. Als het te hoog is, kan het nodig zijn om water te vervangen door vers water met een lagere hardheid.

Is het probleem opgelost?