Mijn spa verliest water | Spa Service Europe

Mijn spa verliest water

U heeft mogelijk te maken met een lek. Een lek opsporen is een lastige zaak en vereist een deskundige aanpak. Door de verscheidenheid van spa’s is bij de ene spa een lek direct zichtbaar, maar zal bij een andere spa het isolatiemateriaal moeten worden verwijderd voordat het lek gevonden kan worden.

Er zijn enkele punten die u zelf kunt bekijken om te bepalen of en waar u een lekkage hebt:

 1. Inspecteer de spa voor zo ver mogelijk:
  • Controleer de spa op zichtbare tekenen van waterverlies, zoals natte plekken in de buurt van de spa, losse tegels of leksporen.
  • Kijk naar de buitenkant van de spa, inclusief de kuip en de omringende behuizing, op eventuele scheuren, gaten of beschadigingen.
 2. Controleer de filter(s) en de pompen:
  • Controleer of de spa-filter en de pompen goed zijn ge├»nstalleerd en geen lekken vertonen.
  • Let op waterdruppels of natte plekken in de buurt van de pomp en het filtergebied.
 3. Schakel de spa uit:
  • Zet de spa uit en wacht enkele uren tot een dag. Controleer vervolgens het waterniveau om te zien of het is gedaald. Dit kan je helpen bepalen of het waterverlies actief is.
 4. Controleer de afdichtingen:
  • Inspecteer de afdichtingen en pakkingen rondom de jets, leidingen en fittingen. Als je zichtbare scheurtjes, beschadigingen of losse onderdelen ziet, kunnen deze lekken veroorzaken.
 5. Voer een kleurentest uit:
  • Voeg een niet-giftige kleurstof, zoals voedingskleurstof, toe aan het water in de spa. Laat de spa dan enige tijd met rust en kijk of de kleurstof zich concentreert op een specifieke locatie. Dit kan je helpen het lek te lokaliseren.
 6. Inspecteer de afvoer- en overloopsystemen:
  • Controleer of de afvoer- en overloopsystemen goed werken en geen waterverlies veroorzaken.
 7. Controleer de spa-cover:
  • Zorg ervoor dat de spa-cover in goede staat verkeert en goed aansluit. Een beschadigde of slecht passende cover kan waterverlies veroorzaken.

Een lekkage kan soms simpel verholpen worden door koppelingen aan te draaien. Is er echter sprake van bijvoorbeeld vorstschade, dan is er mogelijk een leiding gescheurd. Ook door slecht wateronderhoud is het mogelijk dat lijmverbindigen loslaten of dat keerringen gaan lekken.

Gebruik in ieder geval geen anti-lek middelen, want dit zijn tijdelijke oplossingen en geen blijvende. Er is dus geen standaard antwoord op deze vraag. Wij adviseren uiteraard om bij een vermoeden van een lekkage contact met ons op te nemen, zodat wij dit vakkundig voor u op kunnen lossen.