Zelfdiagnose tool | Kijk wat u zelf kunt doen bij een probleem met uw spa

De zelfdiagnose tool

Waterkwaliteit problemen

Waterkwaliteitsproblemen in een spa kunnen verschillende kwesties omvatten die van invloed zijn op de helderheid, veiligheid en de algemene kwaliteit van het water. Denk bij waterkwaliteitsproblemen bijvoorbeeld aan troebel water, onaangename geur, irritatie aan ogen of huid, algenbloei, kalkaanslag, overmatige schuimvorming, corrosie of lage desinfectiemiddelconcentratie.

Om waterkwaliteitsproblemen te voorkomen, is het essentieel om regelmatig de waterchemie te testen, de filters schoon te houden, de aanbevolen desinfectiemiddelen te gebruiken en de instructies van de fabrikant op te volgen.

STAP 4

Controleer de concentratie van desinfectiemiddelen

Handhaaf de juiste concentratie van desinfectiemiddelen, zoals chloor of bromine. Dit voorkomt de groei van bacteriën en andere schadelijke micro-organismen. Zorg ervoor dat de desinfectiemiddelen binnen het aanbevolen bereik blijven. Maak voor het testen van de chemische balans van het water gebruik van teststrips voor chloor of bromine. Lees de specifieke instructies die bij de testkit zijn geleverd. Elke kit kan een iets andere procedure hebben, maar veelal komt het op het volgende neer:

Dompel de teststrip onder
Dompel de teststrip onder in het water van de spa volgens de instructies. Houd de strip enkele seconden ondergedompeld om de reactie te laten plaatsvinden. 

Haal de teststrip eruit
Haal de teststrip uit het water en schud overtollig water af. Wacht op kleurverandering: Wacht de voorgeschreven tijd volgens de instructies op een kleurverandering op de teststrip.

Vergelijk met de kleurenschaal
Houd de teststrip na de wachttijd naast de kleurenschaal die bij de teststrips is geleverd. Vergelijk de kleur van de strip met de kleuren op de schaal om de concentratie van desinfectiemiddelen af te lezen. Teststrips voor chloor hebben meestal kleuren die variëren van geel tot donkeroranje, terwijl teststrips voor bromine kleurveranderingen kunnen vertonen tussen roze en roodachtig bruin.

Interpreteer de resultaten
Lees de concentratie van het desinfectiemiddel af op basis van de kleur op de teststrip en vergelijk deze met de aanbevolen waarden voor chloor of bromine in spa’s.

Neem corrigerende maatregelen indien nodig
Als de concentratie te laag is, voeg dan de juiste hoeveelheid desinfectiemiddel toe volgens de instructies van de fabrikant. Als de concentratie te hoog is, wacht dan tot het niveau natuurlijk daalt of overweeg gedeeltelijke watervervanging om de concentratie te verminderen.

Is het probleem opgelost?