Spa waterbehandeling

Algemene informatie

Door de waterkwaliteit binnen gespecificeerde limieten te houden beleeft u meer plezier aan uw spa en verhoogt u de levensduur. Dit is tamelijk eenvoudig, maar vereist regelmatige aandacht omdat de chemische eigenschappen van het water afhankelijk zijn van verschillende factoren. Er bestaat geen eenvoudige formule, en u kunt dit evenmin vermijden. Een slecht onderhoud van het water zal slechte en potentieel gevaarlijke condities voor uw gezondheid veroorzaken, en zelfs schade aan uw spa kunnen aan brengen. Voor specifieke aanwijzingen over het onderhoud van de waterkwaliteit kunt u het beste onze waterbehandelingsproducten raadplegen.

Enkele begrippen

Om het water van uw spa helder en fris te houden, is een waterbalans een eerste vereiste. Eerst willen we u vertrouwd maken met enkele begrippen. Ze komen u ongetwijfeld bekend voor: Meten is weten geldt in het bijzonder voor gezond spawater. Om metingen uit te voeren gebruikt u een test set (bijvoorbeeld Aqua check) of teststrips.

pH controle

pH is een maat van relatieve zuurheid of alkaliniteit van water en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. Het gemiddelde punt van 7 is neutraal. Boven dit punt is er sprake van een alkaline conditie, en onder dit punt van een zure conditie.

Bij spawater is het zeer belangrijk dat een conditie van 7,2 tot 7,6 behouden blijft.

Bij het afwijken van deze waarden nemen de problemen proportioneel gezien toe. Een lage pH waarde heeft een corrosief effect op metalen in de spa. Door een hoge pH waarde zetten mineralen zich in het interieur af (aanslag). Bovendien wordt de reinigende eigenschap van producten ernstig in gedrang gebracht wanneer de pH waarde niet langer binnen het ideale bereik ligt. Dit is waarom bijna alle testkits van de spa een meetinrichting voor de pH waarde en voor het conserveringsmiddel hebben.

Wij raden u aan om een Aqua check aan te schaffen, u kunt dan alles eenvoudig controleren.

Conclusie: hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie (maar niet onder de 7.0 want dan is er sprake van zuur water en schadelijk voor uw gezondheid). De pH waarde is tevens van belang bij kalkafzetting en algen, met andere woorden: waterkwaliteit begint met een goede ph-waarde.

Andere additieven

Er zijn veel andere additieven verkrijgbaar voor uw spa. Sommige zijn nodig ter compensatie van een onevenwicht in het water, sommige helpen bij de cosmetische waterbehandeling, en andere zijn gewoonweg bestemd voor het gevoel of de reuk van het water (spa geuren: lavendel enz).

Onze spa monteur kan u advies geven op het gebied van additieven.

Calciumhardheid en kalkevenwicht

De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw bad. En omgekeerd. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m (5,5°- 14° dH = Duitse graden hardheid). Hoe krijgt u helder water en voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in uw zwemwater voor 100 procent opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door vlokken is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw bad niet aangetast.

Alkaliteit

pH- waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH- waarde. Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze dient te liggen tussen de 80 en 150 p.p.m.

Chloorwaarde

Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde: 1,0 – 2,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie en dient tussen de 1,0 en 3,0 p.p.m. te liggen. Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

Bij het verversen van het water of bij de eerste watervulling van uw spa, dient u een “chloorshock” uit te voeren d.m.v. chloor-granulaat (gemalen chloor korrels). Dit is een snel oplossend desinfectiemiddel, uitermate geschikt voor het snel doden van bacteriën. Ook kan dit gebruikt worden voor algenbestrijding.

Indien u de bovenstaande waarden hanteert, heeft u in principe zuiver, hygiënisch en gezond spa-water. Algemeen bekend is dat het wateronderhoud in de eerste weken wat moeizaam kan verlopen. Over het algemeen komt dit doordat er te grote hoeveelheden chemicaliën aan het water toegevoegd worden. Doordat uw spa een relatief kleine hoeveelheid water bevat, is het water over het algemeen minder stabiel dan bijvoorbeeld zwembadwater. Indien u na enige tijd handigheid krijgt in het onderhouden van het water in uw spa blijkt het onderhoud bijzonder mee te vallen.

Belangrijk is dat u minimaal 2 maal per week het water controleert. Laat u uitgebreid informeren bij aankoop van uw spa en zorg dat u kunt terug vallen op onze spa-service om problemen op te lossen.

Ozonator

Ozon is een drie-atomig (O3) zuurstofmolecuul,dat wordt gemaakt door middel van zuurstof (O2) Het is een gas dat zwaarder is dan lucht. Ozon heeft een goede wateroplosbaarheid. Het is een labiele verbinding die snel uiteenvalt en vervolgens recombineert tot zuurstof, indien er geen andere stoffen zijn waaraan het zich kan binden. Al vele jaren wordt ozon gebruikt als reiniger en bacterie doder.
 Ozon is ook populair bij spa's om te helpen ontsmetten. Aangezien water een heel scala aan verontreinigingen kent, die soms nadelig zijn voor het doel waarvoor het water wordt gebruikt, is het belangrijk te weten dat een hele reeks stoffen met ozon gebonden of opgesplitst kunnen worden.

Ozon is uitstekend te gebruiken als desinfecteer middel tegen biologische vervuiling, zoals voor microflora: algen, schimmels, gisten, virussen en bacteriën waaronder salmonella en legionella. Ozon is niet alleen voor vernietigen van micro-organismen, het vernietigt ook cosmetica, olie, crème, urine en transpiratie.

Ozon is een dusdanig effectieve biocide dat vele malen sneller microflora doodt dan chemicaliën en slechts O2, CO2 en H2O achterlaat. De werking van ozon verschilt van die van chloor. Het beschadigt de celwand van de bacterie terwijl chloor door de celwand heen drinkt en dan een aanval op enzymen doet.
 Het echte dilemma is hoe O3 (ozon) molecuul in het water te krijgen. Dit kan alleen met met een goede ozonmixer, want zolang het in die luchtbel zit komt het door de spa jets naar het wateroppervlak en dan ruik je de ozon. Dit is de zogenaamde off-gassing. De ozon heeft hier nog niks gedaan omdat het in het water moet zitten om te werken. Als het eenmaal in het water is, ruik je geen ozongas want dan is het opgelost in het water. Wat veel spa eigenaren zich niet realiseren is dat een ozonator slijt, net als banden op uw auto.

De meeste Ozonators gaan ongeveer 1,5  jaar mee. Zonder de desinfecterende kracht van ozon, kan organisch materiaal snel opbouwen, en de kwaliteit van het water verslechteren. Laat daarom uw Ozonator 1 x per jaar vervangen. Wilt u hierover meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Veel eigenaren proberen dit te compenseren door het toevoegen van steeds meer chemische stoffen, zoals chloor, die dan soms chemie onevenwichtigheden creëren en zelfs kunnen leiden tot spa beschadiging.

Lees meer over ozon...

Veteranenziekte / legionella: Hoe komt dit?

Veteranenziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door de Legionella bacterie. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking. Aangenomen wordt dat de infectie overgebracht wordt door het inademen van de bacterie in kleine druppeltjes verspreid in de lucht (aerosolen). De ziekte wordt niet van de ene mens op de andere overgebracht. Ook van het drinken van met legionella besmet water krijgt men geen veteranenziekte. De bacterie kan groeien in stilstaand warm water tussen 25°C tot 55°C, maar wordt gedood bij een temperatuur boven de 60°C. Bij spabaden is dit niet gevaarlijk wanneer er volgens voorschrift gedoseerd chloor is toegevoegd en geen stilstaand water van toepassing is.

Als uw spa door stroomstoring of vakantie lang heeft stilgestaan: ververs altijd uw spa water en geef de spa een chloor-shock bij het opnieuw opstarten hiervan.

Te allen tijde bent u zelf verantwoordelijk voor het water van uw spa. Lees daarom altijd goed de bijgevoegde handleiding(en) van uw spa- en wateronderhoud, immers voorkomen is beter dan genezen.

AquaFinesse

Wij adviseren AquaFinesse® waterbehandelingsproducten

AquaFinesse is het meest gebruikte waterbehandelingsproduct onder spa en zwemspa gebruikers en is een natuurlijk, milieuvriendelijk waterbehandelingssysteem. De unieke formule treedt meteen in werking na toevoeging aan het water. Wat AquaFinesse bijzonder maakt is dat het product in staat is de biofilm van bacteriën volledig los te maken. Dit is zeer belangrijk, want de biofilm is een bijna ondoordringbare laag die bacteriën rondom zich creëren. De laag werkt als bescherming tegen chloor en desinfectiemiddelen en dient tegelijk als optimale broedplaats. De biofilm voelt kleverig en slijmerig aan. U vindt biofilm terug op alle vochtige oppervlakken van het spabad zoals de wanden, de leidingen, cover of de jets.

AquaFinesse waterbehandelingsproduct speciaal voor spa's
AquaFinesse Hot tub en Spa Water Care Box
Ga naar: AquaFinesse Hot tub en Spa Water Care Box

AquaFinesse waterbehandelingsproduct speciaal voor zwemspa's
AquaFinesse Swim Spa Box
Ga naar: AquaFinesse Swim Spa Box

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Merken

 1. Villeroy & BochVilleroy & Boch
 2. RiptideRiptide
 3. Master spasMaster spas
 4. Maax spasMaax spas
 5. California Cooperage Hot TubsCalifornia Cooperage Hot Tubs
 6. Caldera SpasCaldera Spas
 7. Dynsaty SpasDynsaty Spas
 8. Sundance SpasSundance Spas
 9. Marquis spasMarquis spas
 10. Coleman SpasColeman Spas
 11. Hotspring SpasHotspring Spas
 12. Balboa Water GroupBalboa Water Group
 13. Signature spasSignature spas
 14. Coast SpasCoast Spas
 15. 4SeasonsSpa4SeasonsSpa
 16. SunspaSunspa
 17. ThermoSpasThermoSpas
 18. Artesian SpasArtesian Spas
 19. Four Winds SpasFour Winds Spas
 20. Beachcomber Hot TubsBeachcomber Hot Tubs
 21. Wellis spasWellis spas
 22. MyLine spaMyLine spa
 23. Diamond SpasDiamond Spas
 24. Jazzi SpasJazzi Spas
 25. Vortex spasVortex spas
 26. Island SpasIsland Spas
 27. Vita spaVita spa
 28. Sunbelt spasSunbelt spas
 29. Sunrise SpasSunrise Spas
 30. Canadian SpaCanadian Spa
 31. Dreammaker SpasDreammaker Spas
 32. Gecko Alliance GroupGecko Alliance Group
 33. Bubbelkoning spasBubbelkoning spas
 34. Dimension One SpasDimension One Spas
 35. Diamante spasDiamante spas
 36. WaterwayWaterway
 37. Hydro spaHydro spa
 38. Nordic HottubsNordic Hottubs
 39. Baja SpasBaja Spas
 40. Twodee spasTwodee spas
 41. Caretta SpaCaretta Spa
 42. Sunrans spasSunrans spas
 43. Platinum SpasPlatinum Spas
 44. Clearwater SpasClearwater Spas
 45. Garden Leisure SpasGarden Leisure Spas
 46. Fonteyn SpasFonteyn Spas
 47. AquaFinesseAquaFinesse
 48. Evolution SpasEvolution Spas
 49. Tulp SpasTulp Spas
 50. Spa NetSpa Net
 51. MEGAspaMEGAspa
 52. Allseas spasAllseas spas
 53. Aquavia spaAquavia spa
 54. USSPAUSSPA
 55. Cal SpasCal Spas
 56. Passion SpasPassion Spas
 57. Freestyle spasFreestyle spas
 58. Aqart Water TechnologyAqart Water Technology