Ozon en veiligheid

Ozongas is een drie-atomig (03) zuurstofmolecuul, dat wordt gemaakt door middel van zuurstof (02). Ozon kent een zeer goede wateroplosbaarheid en is zwaarder dan lucht. Het is een labiele verbinding die snel uiteenvalt en vervolgens recombineert tot zuurstof, indien er geen andere stoffen zijn waaraan het zich kan binden. Al zeer vele jaren wordt ozon gebruikt als reiniger en bacterie doder.

Een ozonator is zeer populair bij spa's en jacuzzi's om te helpen ontsmetten. Aangezien water een groot scala aan verontreinigingen kent, die soms nadelig zijn voor het doel waarvoor het water wordt gebruikt, is het belangrijk te weten dat een hele reeks stoffen met ozon gebonden of opgesplitst kunnen worden. Ozon is uitstekend te gebruiken als desinfecteermiddel in de strijd tegen biologische vervuiling, zoals voor microflora: algen, schimmels, gisten, virussen en bacteriën waaronder legionella. Een ozonator, ook wel ozongenerator genoemd, is niet alleen voor het vernietigen van micro-organismen, maar het vernietigt ook cosmetica, olie, crème, urine en transpiratie. Ozon is een dusdanig effectieve biocide dat vele malen sneller microflora doodt dan chemicaliën en slechts O2, CO2 en H20 als eindproduct achterlaat. De werking van ozon verschilt van die van bijvoorbeeld chloor. Het beschadigt de celwand van de bacterie, terwijl chloor door de celwand heen dringt en dan een aanval op enzymen uitvoert.

Het echte dilemma is hoe O3 (ozon) molecuul in het water te krijgen, want zolang het in die luchtbel zit komt het door de spa jets naar het wateroppervlak en dan ruik je de ozon. Dit is de zogenaamde off-gassing. De ozon heeft hier nog niks gedaan omdat het in het water moet zitten om te werken. Vandaar dat men voor een spa en zwemspa ozonmixers gebruikt. Als het eenmaal in het water is, ruik je geen ozongas want dan is het opgelost in het water. Wat veel spa eigenaren zich niet realiseren is dat een ozonator slijt en een beperkte levensduur kent, net als banden op uw auto. De meeste ozonators gaan ongeveer 1 tot 1,5  jaar mee.

attention Zonder de desinfecterende kracht van een ozonator kan organisch materiaal snel opbouwen en de kwaliteit van het water snel verslechteren. Veel spa eigenaren proberen dit te compenseren door het toevoegen van steeds meer chemische stoffen. Teveel van deze chemische stoffen brengt het water zodanig uit balans, dat het zelfs kan leiden tot irritaties van de huid en beschadiging aan uw spa.

Vies en onhygiënisch leidingwerk door slechte waterbehandeling:


Is uw ozonator aan vervanging toe?
Wacht dan niet langer en neem nu
contact met ons op!

Afspraak maken sign-out

Spa Service Europe houdt voor u bij wanneer uw ozonator aan vervanging toe is en op het moment dat de ozonator vervangen dient te worden nemen wij automatisch contact met u op.

Merken

 1. Villeroy & BochVilleroy & Boch
 2. Caldera SpasCaldera Spas
 3. Master spasMaster spas
 4. Maax spasMaax spas
 5. California Cooperage Hot TubsCalifornia Cooperage Hot Tubs
 6. Allseas spasAllseas spas
 7. Sundance SpasSundance Spas
 8. Marquis spasMarquis spas
 9. JacuzziJacuzzi
 10. Coleman SpasColeman Spas
 11. Artic SpasArtic Spas
 12. Hotspring SpasHotspring Spas
 13. Signature spasSignature spas
 14. Balboa Water GroupBalboa Water Group
 15. Coast SpasCoast Spas
 16. 4SeasonsSpa4SeasonsSpa
 17. SunspaSunspa
 18. ThermoSpasThermoSpas
 19. Artesian SpasArtesian Spas
 20. Beachcomber Hot TubsBeachcomber Hot Tubs
 21. Wellis spasWellis spas
 22. MyLine spaMyLine spa
 23. Jazzi SpasJazzi Spas
 24. Diamond SpasDiamond Spas
 25. Island SpasIsland Spas
 26. Vortex spasVortex spas
 27. Vita spaVita spa
 28. Sunbelt spasSunbelt spas
 29. Sunrise SpasSunrise Spas
 30. Gecko Alliance GroupGecko Alliance Group
 31. Dreammaker SpasDreammaker Spas
 32. Dimension One SpasDimension One Spas
 33. Diamante spasDiamante spas
 34. WaterwayWaterway
 35. Hydro spaHydro spa
 36. Twodee spasTwodee spas
 37. Platinum SpasPlatinum Spas
 38. Sunrans spasSunrans spas
 39. Evolution SpasEvolution Spas
 40. Tulp SpasTulp Spas
 41. Spa NetSpa Net
 42. Passion SpasPassion Spas